Lauri Domnick | Äänibrändäys | Audio Branding
  • ETUSIVU
  • AUDIO BRANDING
  • BLOGI
  • YHTEYS
  • TYÖT

Näin DJ voi vaikuttaa ravintolan juomamyyntiin

18/6/2014

0 Comments

 
Hyvä DJ määritellään usein sen perusteella, miten hän saa pidettyä asiakkaat tanssilattialla ja näin hyvän meiningin yllä koko illan ajan. Hyvästä meiningistä huolimatta ravintolapäällikkö saattaa raapia päätään illan päätteeksi, kun kassa lasketaan. Hyvä meininki tanssilattialla ei nimittäin automaattisesti tarkoita hyvää meininkiä baaritiskillä. Siksi on tärkeää, että DJ:llä on tanssilattia niin hyvin hallinnassaan, että välillä voidaan tarvittaessa tehdä hallittuja tyhjennyksiä tai lisätä asiakaskiertoa ravintolassa. Tämä on niitä taitoja, joita ei opita kirjoista tai tällaisista blogeista, vaan jotka kehittyvät ajan kanssa.

On kuitenkin joitakin tutkittuja faktoja musiikin vaikutuksista mieleemme, joita kuka tahansa DJ voi hyödyntää työssään. Tässä kaksi erittäin simppeliä asiaa käytäntöön vietäväksi:

#1 Musiikin tunnistettavuus
Kiinnitämme huomattavasti enemmän huomiota kappaleisiin, jotka tunnistamme. Vieläkin voimakkaammin, jos pidämme kyseisestä kappaleesta. Kun ravintolassa soi meille vieras kappale, keskitymme muihin ympärillämme oleviin asioihin, kuten juomaamme ja baaritiskiin. Juomakauppaa tukee merkittävästi se, kun DJ soittaa riittävästi myös tuntemattomia kappaleita.

#2 Musiikin tempo
Nopeampi musiikki saa meidät suorittamaan asioita nopeammin. Vastaavasti hitaampi musiikki hidastaa tekemistämme. Tästä näkökulmasta katsottuna voisi ajatella, että baareissa kannattaisi soittaa pelkästään nopeaa musiikkia, sillä lasit tyhjenisivät nopeammin ja juomakauppa kävisi vilkkaammin. Toisaalta aivomme alkaisivat käymään "ylikierroksilla" ja olisimme myös hyvin nopeasti ulkona ravintolasta. Muuttamalla tempoa usein ja voimakkaasti sekoitamme taas asiakkaan mieltä. Ostokäyttäytymistä silmälläpitäen paras ratkaisu olisikin rakentaa iltaan pitkiä nousuja ja nopeita laskuja tempossa. 45-60 minuutin tasainen nousu tempossa ja sen jälkeen tiputus takaisin hitaaseen on asiakkaan korvien välille paras mahdollinen vaihtoehto, mikäli tavoittelemme ravintolassa jatkuvaa asiakaskiertoa ja hyvää säpinää baaritiskillä.

On lukuisia muitakin asioita, joilla DJ voi vaikuttaa juomakauppaan. Paljon on yleispäteviä asioita, kuten yllä mainitut kaksi, kun taas toisaalta jotkut pienet tekijät voivat olla maakunta- tai jopa ravintolakohtaisia. Lähtökohtaisesti hyvä DJ on kuitenkin kiinnostunut siitä, kuinka hän omalla toiminnallaan pystyy tukemaan ravintolan myyntiä ja rakentamaan hyvää mielikuvaa paikasta asiakkaille. Helpoin tapa hioa osaamistaan tällä saralla on puhua riittävän usein ravintolapäällikön tai vuorovastaavan kanssa ja seurata oman toiminnan vaikutuksia kaupan kehittymiseen.

Kirjoittaja on DJ-taustainen yrittäjä, jonka työnä on auttaa brändejä löytämään oma ääni-identiteettinsä ja viemään se tuottavasti jokaiseen asiakaskohtaamiseensa. Kirjoitus koskee niin sanottuja mainstream DJ:tä, joihin suurin osa maamme soittajista voitaneen laskea.

0 Comments



Leave a Reply.

    Seuraa:

    RSS Feed

Copyright Lauri Domnick 2020 / Kuvat: Ville Tarhala, Senja Rapila & Mikko Räsänen
  • ETUSIVU
  • AUDIO BRANDING
  • BLOGI
  • YHTEYS
  • TYÖT