Lauri Domnick | Äänibrändäys | Audio Branding
  • ETUSIVU
  • AUDIO BRANDING
  • BLOGI
  • YHTEYS
  • TYÖT

Mikä musiikissa vaikuttaa ostokäyttäytymiseen?

9/6/2014

0 Comments

 
"Musiikin pitää olla sellaista, mistä asiakkaat pitävät, että he ostavat enemmän."

Tämä lienee yksi yleisimpiä vääriä olettamuksia, joita kohtaan työssäni. Helposti luullaan, että mielimusiikkimme saa meidät viihtymään pidempään liikkeissä ja ostamaan enemmän. Tosiasiassa kuitenkin tunnistamamme musiikki varastaa osan huomiostamme ja vie sen pois ympärillämme olevista tuotteista tai palveluista. Tämä taas saa meidät kuluttamaan vähemmän.

Tulisiko sitten soittaa sellaista musiikkia, josta asiakkaat eivät pidä? Ei tietenkään. Sillä olisi sama vaikutus, kuin yllä kuvailtu. Makuasioiden suhteen tanssitaan aina kaksiteräisellä miekalla ja kultaisen keskitien löytäminen vaatii paljon asiakkaiden ja myynnin tarkkailua sekä musiikillista ammattitaitoa.

Mitkä sitten ovat ne asiat, jotka vaikuttavat ostokäyttäytymiseemme? Listaan alla muutaman.

#1 BRÄNDI
Brändi määrittelee sen, minkä tyylistä musiikki on. Soitetaanko liikkeessä klassista, rokkia vai listahittejä. Eri musiikkigenret vaikuttavat yrityksestä tai myymälästä syntyvään mielikuvaan. Esimerkiksi klassinen musiikki ja jazz korostaa ylellisyyttä. Tietysti vain silloin, kun muu miljöö tukee sitä. Olisi outoa, jos Esson baarissa soitettaisiin Beethovenia.

#2 TEMPO
Musiikin tempo vaikuttaa tahtiimme suorittaa asioita. Nopeatempoinen musiikki vauhdittaa kaikkia toimintojamme, kun vastaavasti hidastemponen musiikki hidastaa niitä. Musiikin tempoa muuttamalla voidaan tutkitusti saada aikaiseksi jopa 40% eroja ravintola-asiakkaan keskiostoksessa ja yli 30% eroja kauppakeskuksen myynneissä.

#3 ÄÄNENVOIMAKKUUS
Nuoret suosivat kovempiäänistä musiikkia, kun taas vanhempi kuluttaja pyrkii välttelemään sitä. Mutta musiikin äänenvoimakkuutta muuttamalla voidaan myös aktivoida asiakkaita mm. omaksumaan helpommin uusia asioita tai ajattelemaan luovemmin. Kauppias voisi ottaa tämän huomioon esimerkiksi esitellessään uusia tuotteita. Yhtälailla opettaja pystyisi halutessaan ohjailemaan oppilaiden oppimiskykyä oikeanlaisella taustamusiikilla.

#4 TUNNISTETTAVUUS
Musiikin tunnistettavuudella vaikutetaan eniten asiakkaan ajantajuuun. Yleisesti oletetaan, että tuttu musiikki saa ajan kulumaan nopeammin. Totuus on kuitenkin juuri päinvastainen. Tuntemattoman musiikin soidessa koemme ajan kuluneen nopeammin. Tämä seikka olisi hyvä huomioida paikoissa, joissa vietetään pitkiä aikoja, kuten vaikka parturi-kampaamot tai ruuhkautuneet asiakaspalvelulinjat (ping teleoperaattorit!).

Pelkästään yhtä tai kahta näistä säätelemällä ei kuitenkaan päästä vielä täydelliseen lopputulokseen, vaan kokonaisuus ratkaisee. Musiikin tulee tukea miljöötä, tuotteita, palveluita ja ennen kaikkea brändiä. Kun kokonaisuus on ehjä ja toimiva, voidaan musiikilla saavuttaa oikeasti merkittävää liiketoiminnallista hyötyä. Ja siinä, missä meistä jokainen on omalla tavallaan musiikin kuuntelun ammattilainen, niin musiikin optimointi taloudellisesti kannattavaksi vaatii kuitenkin oikea ammattilaisen. Ja usko tai älä, sen ei tarvitse maksaa miljoonia, mutta niitä voidaan pitkässä juoksussa saavuttaa. Soitto tai meili allekirjoittaneelle, niin jutellaan lisää ja katsotaan, millä tavalla voimme parantaa liikevaihtoasi äänimaailmaasi optimoimalla.

Loppuun vielä knoppitietoa.
Lentokoneruokaa pidetään yleisesti mauttomana. Tiesitkö, että sama ruoka maan pinnalla nautittuna maistuisi melko erilaiselle? Syynä tähän on lentokoneen ns. valkoinen ääni. Tuo ääni vaikuttaa makuaistiimme merkittävästi ja saa ruoan maistumaan mauttomalta.

0 Comments



Leave a Reply.

    Seuraa:

    RSS Feed

Copyright Lauri Domnick 2020 / Kuvat: Ville Tarhala, Senja Rapila & Mikko Räsänen
  • ETUSIVU
  • AUDIO BRANDING
  • BLOGI
  • YHTEYS
  • TYÖT